BLOG

Wat is conversie?

Conversie is een term die je veel voorbij zult horen komen als je je verdiept in de online marketing wereld. Maar wat is het nou precies? Heel simpel gezegd, is een conversie een bezoeker van een website die overgaat tot aankoop. Dus stel jij hebt een webshop in handdoeken. Als een persoon op zoek is naar handdoeken en jouw website bezoekt, is het nog geen klant en heeft dit nog niet tot conversie geleidt. Op het moment dat deze bezoeker overgaat tot het kopen van een van jouw producten, spreken we van conversie.

Maar niet alleen in het geval van een aankoop in jouw webshop is er sprake van conversie. Het kan namelijk ook betekenen dat je een bepaald doel hebt behaald op een bepaalde pagina. Voor je een pagina op je website aanmaakt is het belangrijk dat je een doel voor deze pagina in gedachten neemt. Aan de hand van dit doel kun je dan de pagina opbouwen.

Een voorbeeld van een conversie in het geval van het behalen van een doel kan als volgt zijn: Je hebt een pagina op jouw website staan waarop je een call to action hebt die aangeeft dat ze een gratis brainstormsessie met jou kunnen afspreken. Op het moment dat de bezoeker overgaat tot actie om deze brainstormsessie aan te vragen, spreken we van conversie. Een ander voorbeeld kan zijn dat je bezoeker zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief. Dit is een mooie vorm omdat je bezoeker dan altijd op de hoogte blijft van jouw nieuws en je de gegevens van de bezoeker in je klantenbestand kan voegen.

Conversie wordt meestal uitgedrukt in een percentage of een absoluut aantal. In de meeste gevallen wordt er een percentage gebruikt. Hierbij wordt er dus gekeken hoeveel van de bezoekers van jouw website, zijn overgegaan tot een aankoop.

Conversies bij advertenties

Ook advertenties hebben te maken met conversies. Bij advertenties worden deze gemeten. De advertenties die je met Google Ads maakt, worden gelijk gemeten en deze kun je dan ook direct inzien. Deze conversies worden gemeten op verschillende vlakken, namelijk: zoekwoorden, advertentie, advertentiegroep en campagne. Zo kun je gemakkelijker je doelen behalen door hierop aan te sturen.

Zachte en harde conversie

Het is handig om verschillende vormen van conversie te onderscheiden. Zo kan je gemakkelijk bepalen welke doelen belangrijk zijn en welke doelen minder belangrijk. Zo is bij een webshop de harde conversie dan het moment dat een klant over gaat tot een aankoop van een product. De zachte conversie in de webshop is dan bijvoorbeeld het moment dat een klant zich inschrijft voor de nieuwsbrief.

Meten

Je kunt de conversies van je website/webshop continu meten. Als je verschillende KPI’s (Key Performance Indicators) opstelt, kun je goed in kaart brengen waar je website het goed doet en waar je conversies misloopt.

Optimaliseren

Als je je conversies op je website meet en kijkt naar de verschillende KPI’s, kun je precies zien waar je website verbetering nodig heeft. Blijf dit altijd doen. Het is goed om je website voortdurend te optimaliseren om zo het conversie percentage zo hoog mogelijk te houden.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe kun je rankings behouden na een redesign (1)-min

Hoe kun je rankings behouden na een redesign?

3 juni 2022 - Artikel door Jeroen
11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen (2)

11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen

21 april 2022 - Artikel door Jeroen

Fijne feestdagen!

20 december 2021 - Artikel door Marco Mes

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.