BLOG

Hoe kun je rankings behouden na een redesign?

Als je bedrijf runt, begrijp je hoe belangrijk een professionele website is. Het runnen van een website vereist aandacht voor veel dingen. Je moet de content optimaliseren, nieuwe content toevoegen, een strakke branding uitstralen, conversies verbeteren en zoekmachineoptimalisatie (SEO) beheersen om het organische bereik te vergroten.

Het regelmatig doorvoeren van verbeteringen, het opfrissen van de lay-out en het controleren van de online aanwezigheid helpen een bedrijf om concurrerend en up-to-date te blijven. Een website redesign kan een grote impact hebben op jouw WordPress SEO-strategie en dat kan gevolgen voor het bedrijfsresultaat. In zowel positief als negatief opzicht.

Omdat een redesign een belangrijke overweging is bij iedere website, moet je SEO in samenspraak met jouw website ontwikkelen. Hoewel gebruikers tijd nodig hebben om zich aan een nieuwe lay-out aan te passen, zijn er stappen die je kunt nemen om de overgang soepeler te laten verlopen. Maar hoe blijf je up-to-date zonder (per ongeluk) belangrijke informatie te verliezen, de SEO best practices te vergeten of negatieve invloed uit te oefenen op het organische verkeer?

9 tips om posities te behouden

1. Gebruik een staging website

Een staging website is in feite een kopie van je bestaande website die wordt gebruikt om wijzigingen te testen voordat ze live worden gezet. Ze helpen je om fouten op te sporen, zodat je de live website niet kapot maakt.

Je wilt niet onprofessioneel overkomen bij de potentiële doelgroep. Werk daarom niet aan een redesign met behulp van de live website. De kans bestaat dat je tegen problemen aanloopt tijdens het werken aan de lay-out en content van de nieuwe versie. Het gebruik van een staging website zorgt ervoor dat niemand dingen ziet veranderen terwijl de website in aanbouw is.

Vergeet niet om de oude website gedurende deze tijd volledig operationeel te houden, aangezien een website die (deels) offline is nieuwe bezoekers kan frustreren. Bovendien is dit slecht voor de verkregen posities in de zoekmachine. Een veelgebruikte werkwijze is:

  • Maak het herontwerp op een aparte URL;
  • Zet de website op no-index zodat zoekmachines het niet per ongeluk indexeren;
  • Voltooi het herontwerp op dat afzonderlijke domein en schakel over naar het nieuwe wanneer je helemaal klaar bent.

Als je volledig overstapt naar het nieuwe domein, vergeet dan niet om 301-omleidingen te gebruiken.

2. Omleidingen toevoegen

Als je een WordPress-website hebt, kun je omleidingen niet vermijden. Je website ontwikkelt zich in de loop van de tijd, wat betekent dat je omleidingen moet gaan gebruiken om een ​​consistente navigatie ervaring te behouden. Er zijn twee soorten 300 omleidingen waarmee webdesigners rekening moeten houden:

  • 301-redirects zijn permanente omleidingen die zijn ontworpen voor websitebezoekers en zoekmachines. Ze zijn beter voor SEO omdat ze inkomende links overdragen. Het meeste van je werk zal te maken hebben met 301-omleidingen.
  • En tijdelijke 302-redirects. Over het algemeen wil je deze vermijden omwille van SEO, hoewel ze handig kunnen zijn als je momenteel de website bijwerkt en in de tussentijd een naadloze ervaring voor je bezoekers wilt.

Gelukkig zijn er tal van WordPress plug-ins die het maken en onderhouden van redirects eenvoudiger maken. In het ideale geval wil je exact dezelfde URL’s gebruiken als de oude website. Gebruik in andere gevallen 301-omleidingen om bezoekers van de oude website naar de nieuwe website te leiden. Dit proces vertelt zoekmachines dat de URL voor een specifieke pagina is gewijzigd en dat je bezoekers nog steeds precies vinden wat ze nodig hebben.

Je moet er ook voor zorgen dat kwalitatieve backlinks naar jouw website nog steeds werken. Probeer contact op te nemen met de eigenaren van andere websites om hun backlinks bij te werken. In het geval dat dit niet mogelijk is, wil je 301-omleidingen instellen om met de bestaande backlinks te werken.

Bladwijzers en links naar de oorspronkelijke website worden daardoor ook doorverwezen naar de nieuwe website. Probeer oude links naar de juiste pagina te laten vloeien of op zijn minst een vergelijkbare pagina in het herontwerp, aangezien alleen het omleiden naar de nieuwe homepage gebruikers waarschijnlijk zal frustreren. Het is de moeite waard om omleidingen grondig te testen, bijvoorbeeld door ze handmatig af te gaan.

3. Maak regelmatig een back-up

Zoals elke WordPress-specialist je zal vertellen, zal het maken van een back-up van je website een hoop toekomstige problemen kunnen oplossen. Als er belangrijkste content (per ongeluk) verloren gaat tijdens de overstap naar een nieuw domein, dan kun je deze gemakkelijk terughalen als je de tijd hebt genomen om een back-up te maken.

Houd een sitemap van je originele versie bij de hand voor toekomstig gebruik. Een back-up helpt je bij het instellen van omleidingen en het terugvinden van ontbrekende pagina’s. Anders loop je het risico om lagere posities in de zoekmachine en organisch verkeer te verliezen.

4. SEO-monitoring

Er zijn verschillende monitoringtools voor zoekmachineoptimalisatie om je te helpen belangrijkste statistieken met betrekking tot jouw website bij te houden, zoals:

  • Posities per keyword
  • Zoekvolume van het keyword
  • Moeilijkheidsgraad om te scoren
  • Organisch verkeer
  • Domeinautoriteit
  • Backlinks

Diensten, zoals Google Analytics, geven je een goed beeld van waar je verbeteringen moet doorvoeren in een redesign. Je kunt zelfs controleren op veranderingen in organisch verkeer in de dagen na de lancering van het herontwerp. Het is ook zeker de moeite waard om pagina-voor-pagina te analyseren of deze goed of slecht presteert bij het aantrekken van een nieuw publiek.

5. Zorg voor consistentie

Probeer de lay-out van een redesign consistent te houden aan de bestaande website. Dit geeft bezoekers vertrouwen en zorgt ervoor dat vaste klanten niet in de war raken.

De beste manier om dit te doen, is door de bestaande website in kaart te brengen met een lay-out visualisatietool om je oude metabeschrijvingen, tags en kopteksten bij te houden. Je kunt populaire crawltools gebruiken, zoals Screaming Frog, Apify en andere vergelijkbare opties. Deze zullen je helpen om je website automatisch te crawlen.

Het is belangrijk dat je redesign een vergelijkbare stroom en structuur behoudt, om ervoor te zorgen dat je niet al die SEO-waarde verliest waar je de afgelopen jaren zo hard voor hebt gewerkt. We raden je ook aan om een bestaande website te controleren om te zien welke pagina’s de meeste SEO-waarde hebben opgeleverd.

6. 404 pagina’s instellen

Het is niet ongebruikelijk om per ongeluk pagina’s te verliezen tijdens het opnieuw ontwerpen van een website. Zorg daarom voor een 404-pagina zodat gebruikers en zoekmachines ondanks een ontbrekende pagina toch toegang hebben tot de rest van de website.

Een 404-pagina kan frustrerend zijn om mee om te gaan, maar je kunt het probleem verminderen door op de 404-pagina een zoekoptie en hoofdmenu te presenteren. Het is je misschien wel eens opgevallen dat sommige websites een speelse 404-pagina ontwerpen om potentiële frustratie bij bezoekers te verminderen.

7. Laatste controles

Zelfs kleine details kunnen een grote impact hebben op hoe zoekmachines en bezoekers je bedrijf waarnemen. Andere kleine maar belangrijke overwegingen zijn:

  • Optimaliseer afbeeldingen om laadtijden te verkorten, wat kan leiden tot hoge bounce percentages. Gebruik hiervoor metabeschrijvingen en beeldcompressie;
  • Geef crawlers van zoekmachines eenvoudig toegang tot jouw website. Dien een XML-sitemap in bij de zoekmachine voor een betere indexering;
  • Controleer alle links nogmaals en repareer broken links, want deze kunnen problemen opleveren voor SEO en gebruikers frustreren;
  • Voer af en toe technische site-audits uit terwijl je bezig bent met een redesign. De manier waarop het tijdens de ontwikkeling presteert, kan verschillen van wanneer je live gaat;
  • Als je een mobiele versie van je website hebt, vergeet dan niet om hier ook aandacht aan te besteden. Mobiel browsen is gebruikelijker dan voorheen en Google vindt dit dan ook belangrijker dan ooit.

Zelfs kleine wijzigingen in de lay-out kunnen je zoekmachineoptimalisatie een boost geven of juist schaden, dus wees niet bang om nieuwe ideeën en experimenten te testen.

8. Ga door met analyseren en testen

Onthoud dat fluctuaties in bezoekers analyses vaak voorkomen tijdens grote veranderingen in de lay-out en content. Je kunt bijhouden hoe goed je redesign presteert door middel van analytische tools, zoals Google Analytics en Google Search Console.

Met Google Analytics vergelijk je de bounce, bezoekersaantallen en gemiddelde tijd op de website. Google Search Console helpt je om paginavertoningen, klikken en andere factoren bij te houden.  Met deze data kun je nagaan of je gebruikers tevreden zijn met de redesign van de website.

Vergeet niet om seizoensinvloeden als factor mee te nemen. Controleer historische gegevens om te zien of bepaalde tijden van het jaar verschillende hoeveelheden verkeer genereren. De website van een ijssalon zal in de zomer meer bezoekers trekken dan in enig ander seizoen.

9. Update Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een ander belangrijk gebied om op te focussen na een herontwerp. Je wilt ervoor zodat jouw GMB-vermelding alle wijzigingen weerspiegelt die je in jouw merk, diensten en bedrijf hebt aangebracht.

GMB is een krachtige tool die bedrijven kunnen gebruiken om hun lokale zoekresultaten te verbeteren. Voor lokale bedrijven kan het je de exposure geven die nodig is om bovenaan de SERP’s in je omgeving te verschijnen.

Neem de tijd om je GMB up-to-date te houden door te controleren of alle logo’s, afbeeldingen en content in overeenstemming zijn met de redesign van jouw website.

Laat een herontwerp je SEO niet vernietigen

Zorg ervoor dat je online aanwezigheid op peil blijft terwijl je merk evolueert. Profiteer van de goed scorende content, breng verbeteringen aan in content en voer een website redesign door om concurrerend te blijven in een constant veranderende digitale omgeving.

Het herontwerpen van een website omvat voornamelijk het identificeren van de huidige content die al goed werkt, weten welke elementen moeten worden gewijzigd en hoe, en het analyseren van website statistieken na de lancering om te zien of je publiek de verandering goed ontvangt.

Wijzigingen van websites zijn een noodzakelijk onderdeel van het moderne bedrijfsleven, maar kunnen ook schade toebrengen aan de rankings waar je hard voor hebt gewerkt. Zeker als je het verkeerd doet.

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Jeroen van Promoboer

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe kun je rankings behouden na een redesign (1)-min

Hoe kun je rankings behouden na een redesign?

3 juni 2022 - Artikel door Jeroen
11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen (2)

11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen

21 april 2022 - Artikel door Jeroen

Fijne feestdagen!

20 december 2021 - Artikel door Marco Mes

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.