BLOG

Hoe lazy loading in
WordPress jouw website betere resultaten oplevert

24 april 2020
Artikel door Thimo Vissers

Misschien heb je de term Lazy Loading wel een keer ergens voorbij horen komen. Een mooi begrip dat eigenlijk al de betekenis prijsgeeft, ‘langzaam laden’. Maar wat laadt er dan langzaam? Nou, bij Lazy Loading zorg je er simpel gezegd voor dat afbeeldingen die niet gelijk zichtbaar zijn bij het openen van een pagina, nog niet worden geladen. Pas als er verder naar beneden wordt gescrold, zullen de afbeeldingen worden geladen.  

Zoals ik al zei, zorgt Lazy Loading in WordPress ervoor dat afbeeldingen op een pagina pas laden als deze worden vertoond. Stel je voor: je bezoekt een webpagina waar wel twaalf afbeeldingen op te vinden zijn. Als al deze afbeeldingen in één keer geladen moeten worden, kost dit te veel laadtijd. Als alleen de afbeeldingen boven de vouw (above-the-fold) op een pagina worden geladen, kan dit zo een seconde aan laadtijd schelen. Die ene seconde klinkt natuurlijk als heel weinig, maar niks is minder waar. Een seconde minder laadtijd zorgt ervoor dat je veel meer bezoekers naar je website trekt. Zeg nou zelf, heb jij zin om te wachten tot die ene website eindelijk is geladen? Dacht het niet! 

Lazy loading toevoegen in je wordpress website

Het activeren van Lazy Loading op jouw Wordpress website is eigenlijk heel eenvoudig. Er zijn veel thema’s binnen Wordpress die Lazy Loading al ondersteunen. Mocht het nou toevallig zo zijn dat het thema dat jij gebruikt, Lazy Loading niet ondersteund, dan is er ook een plugin waar je gebruik van kan maken. Deze plug-in is heel eenvoudig in te zetten. De naam van de plugin zal je ook niet verbazen, namelijk: Lazy Load. Naast deze plugin zijn er nog verschillende andere plugins die gebruikt kunnen worden zoals A3 Lazy Load, Lazy Load Optimizer en native lazyload. Kies dan een goede plugin uit die je gaat gebruiken voor jouw website. Met deze plugin verbeter je de laadtijd van jouw website en zal je waarschijnlijk meer bezoekers op je website terugzien.

Voordelen Lazy Loading

Het voordeel dat nu eigenlijk wel al duidelijk is, is dat de laadtijd van je website minder wordt. Je kan met de plugins voor lazy loading een flink gewicht aan laaddata weghalen. Dit is pas relevant als de bezoeker naar beneden scrollt.

Een ander voordeel wat hierbij naar voren komt is van toepassing op de gebruiksvriendelijkheid van jouw website voor mobiele gebruikers. Lazy loading scheelt voor de mobiele gebruiker een hele hoop laadtijd en onnodig scrollen voor dingen die ze wellicht niet eens interessant vinden.

Nadelen Lazy Loading

Ook lazy loading is niet alleen maar geweldig. Je moet namelijk alert zijn dat je het niet verkeerd inzet.

Bij lazy loading zorg je dat het laden van bepaalde afbeeldingen wordt vertraagd. Dit is dan niet alleen op je website maar ook voor zoekmachines. Lazy loading is dus niet SEO friendly. Zorg dus dat je weet op welke afbeeldingen je lazy loading inzet, zodat dit geen nadelige gevolgen heeft met betrekking tot de SEO van je website.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert

Wij willen je graag helpen in deze periode!

17 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

Gewijzigde websupport pakketten

3 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

GDPR proof support, wat houdt het in?

3 maart 2020 - Artikel door Demi Kloosterman

Waarom is on-page optimalisatie belangrijk voor je website?

21 februari 2020 - Artikel door Thimo Vissers
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.