BLOG

Wat is WordPress?

Voor velen zal WP niet onbekend klinken. WP is een van de bekendste CMS-systemen ter wereld. CMS staat voor Content Management Systeem. Simpel gezegd houdt het in dat je met dit systeem een website kan bouwen en onderhouden.

WordPress is ooit ontstaan als een blog-systeem. Hierdoor liet je homepage altijd je nieuwste (blog) berichten zien. Als je dat systeem gaat vergelijken met het WP-systeem van nu, is het verschil gigantisch. WP is inmiddels uitgegroeid tot een CMS van grote omvang. Zo heeft het een heel eigen omgeving met plugins en thema’s.
Door het eenvoudige gebruik, is het inmiddels al in gebruik door meer dan 30% van het internet.

WordPress is een CMS, wat betekend dit?

Zoals je hierboven al kunt zien, is een CMS een Content Management Systeem. Je kunt hier simpel gezegd, websites mee bouwen en onderhouden.
Een fijn voordeel van WP is dat je geen ‘computertaal’ hoeft te spreken. Je hebt namelijk geen kennis nodig van HTML, CSS of PHP. Een CMS zorgt ervoor dat je zonder deze kennis gewoon content kunt toevoegen aan je website, het ontwerp kunt veranderen en andere functionaliteiten kunt toevoegen.

De extra functionaliteiten kun je aan je website toevoegen door plugins te installeren. Er zijn duizenden plugins die je kunnen helpen met het beter functioneren van je website. Zo heb je de Yoast-plugin om je SEO te optimaliseren. De WooCommerce-plugin helpt je weer bij het opzetten van een webshop. Erg handig dus!

Dat WP een CMS is betekend simpel gezegd dat je jouw website gemakkelijk kunt bouwen en onderhouden. Je kunt eenvoudig dingen aanpassen en je website goed optimaliseren.

Wie heeft WordPress ontwikkeld?

WordPress is in 2003 ontstaan door twee ontwikkelaars. Matt Mullenweg en Mike Little zijn samen begonnen met het toenmalige blog-systeem. Het systeem draaide toen op een b2/cafelog systeem. Dit systeem was destijds heel populair voor blogs. Helaas voor veel bloggers destijds, verdween de ontwikkelaar van b2/cafelog plotseling. Dit zorgde ervoor dat de blogs geen updates meer kregen en het systeem niet goed meer ging werken.
Matt Mullenweg en Mike Little zijn toen op basis van dit systeem een nieuw systeem gaan ontwikkelen. Dit systeem is het WordPress zoals we dat tegenwoordig kennen.

Inmiddels werken niet alleen Matt Mullenweg en Mike Little aan het CMS. Wereldwijd werken verschillende personen en bedrijven aan het bekende CMS. Deze mensen en bedrijven krijgen hier niet voor betaald maar het zorgt ervoor dat het systeem ze uiteindelijk meer oplevert. Door het systeem te verbeteren kunnen deze bedrijven meer geld verdienen bij het gebruik van het systeem.

Wat is het verschill tussen WordPress.com en WordPress.org?

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen WordPress.com en WordPress.org. Bij WordPress.com kun je gratis een website maken op het subdomein van WordPress. Dit betekent dat de naam van je website er als volgt uit komt te zien: “www.naamvanwebsite.Wordpress.com”. Het betekent echter ook dat je hierop veel minder mogelijkheden hebt in vergelijking met WordPress.org. Zo kun je daar geen plugins installeren (dit is wel echt zonde), je kunt niks in de codes aanpassen en je mag geen eigen advertenties plaatsen. WordPress.com is vooral geschikt als je niet een website op een eigen domeinnaam wilt hebben of als je een eigen blog wilt bijhouden.

“WordPress.org daarentegen is het open source CMS van WP. Een open source CMS is een software waarvan de broncode is gepubliceerd en gratis te gebruiken is voor iedereen. Dit betekent dat iedereen vrij is om dit te kopiëren, aan te passen en te verspreiden, zonder dat hier verdere gevolgen aan zitten.
Dit open source CMS kun je gratis downloaden en gebruiken op je eigen hostingpakket. Dit zorgt er wel voor dat je zelf verantwoordelijk bent voor je hosting, domeinnaam en het updaten van je website.
Als je een professionele aanpak voor je website wilt gebruiken, kun je beter kiezen voor WordPress.org. Hiermee zijn de mogelijkheden veel groter en kun je gemakkelijker een professionele website opzetten.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe kun je rankings behouden na een redesign (1)-min

Hoe kun je rankings behouden na een redesign?

3 juni 2022 - Artikel door Jeroen
11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen (2)

11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen

21 april 2022 - Artikel door Jeroen

Fijne feestdagen!

20 december 2021 - Artikel door Marco Mes

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.