BLOG

Waarom je je niet wilt binden aan een gesloten CMS.

In de wereld van de websites heb je verschillende Content Management Systemen. Deze systemen kun je onderverdelen in open source systemen en closed source systemen. Voor beide systemen zijn verschillende voor- en nadelen te bedenken. Toch adviseer ik om te kiezen voor een open source systeem. Dit biedt veel meer voordelen dan een closed source systeem.

Wat is een closed source system?

Een closed source system is een software waarvan je alleen een licentie koopt waarmee je gebruik kan maken van de software. Je krijgt hierbij geen toegang tot de broncode. De ontwikkelaar van deze software is verantwoordelijk voor de service die de software biedt, de updates die gedaan moeten worden en de mogelijkheden die de software biedt. Bij het aanschaffen van een closed source system, moet je in de meeste gevallen betalen. Dit gaat vaak om een maandelijkse of jaarlijkse uitgave. Mocht er een extra functie gewenst worden, zullen hier ook extra kosten aan verbonden zijn.

Hebben closed source systems ook voordelen?

Ja zeker! Ook closed source systems hebben voordelen. Het is echter de vraag of deze voordelen opwegen tegen de nadelen die deze systemen te bieden hebben. Hieronder zullen een aantal voordelen worden aangekaart.

1: moeilijker om de website te hacken.

Een van de grootste voordelen is toch wel dat het voor hackers moeilijker is om een closed source system website te hacken. Hierbij wordt de broncode namelijk niet vrijgegeven. Dit maakt het simpelweg een stuk lastiger voor de hackers.

2: gedetailleerder in te richten

Een website met een closed source system is gedetailleerder in te richten dan een website met een open source system. Dit zorgt ervoor dat je website net iets meer functies zou kunnen bevatten of iets andere designs kan hebben.

Wat zijn dan de nadelen van een gesloten CMS?

Er zijn een aantal belangrijke nadelen te noemen bij het gebruiken van een closed source system. Deze nadelen zullen hieronder worden uitgelegd.

1: het kost geld!

Bij het gebruik maken van een closed source system komen altijd kosten kijken. Zo moet je om te beginnen al betalen om gebruik te mogen maken van de software. Naast deze kosten komen vaak extra kosten kijken voor onnodige extra’s en betaal je voor het verdienmodel van de aanbieder. Er komen bij een closed source system flink wat kosten kijken. Bij een open source system zijn de kosten alleen verbonden aan de diensten die je echt nodig hebt! Deze kosten liggen dus veel lager.

2: De ontwikkelperiode duurt langer

Bij het ontwikkelen van een website via een closed source system, duurt het meestal een stuk langer dan het ontwikkelen van een website via een open source system. Dit heeft meestal als reden dat een closed source system gedetailleerder maatwerk moet ontwerpen. Dit kost extra tijd en zorgt voor een latere start.

3: Je kunt lastig -zo niet onmogelijk- aanpassingen doorvoeren als eigenaar

Bij het aanschaffen van een licentie voor een closed source system, is het lastig -zo niet onmogelijk- om aanpassingen door te voeren aan je website. Omdat je zelf niet de broncode krijgt is dit erg lastig. Hierbij moet dan aan de aanbieder worden gevraagd of er aanpassingen gedaan kunnen worden. Ook hierbij komen dan weer extra kosten kijken.

4: Gebonden aan een bedrijf

Op het moment dat je jouw website laat bouwen bij een bedrijf dat een gesloten CMS gebruikt, ben je gebonden aan dit bedrijf. De kans is dan heel erg klein dat je uiteindelijk kan overstappen met behoud van het huidige CMS. Dit kan een groot nadeel zijn. Bij een open source system is het overstappen met behoud van het huidige CMS een stuk eenvoudiger. Er zullen veel meer webbouwers zijn die hetzelfde systeem gebruiken, waardoor het overstappen uiteindelijk gemakkelijk zou kunnen gaan.

5: Webbouwer stopt ermee

Ineens houdt de webbouwer van jouw website ermee op. Daar zit je dan. Je hebt een website gebouwd via een closed source system en je kan er niks meer mee. Op het moment dat je webbouwer er mee stopt heb je een probleem, tenzij je een andere webbouwer hebt met dezelfde software. De kans is echter zeer klein dat je die vindt met een closed source system.

Wat is ons advies?

Zoals de titel al aangeeft, adviseren wij om een open source system te gebruiken. Er zijn bij een open source system tal van mogelijkheden om een prachtige website te (laten) bouwen. Een closed source system brengt een aantal risico’s met zich mee en kan aardig op de kosten drukken.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe kun je rankings behouden na een redesign (1)-min

Hoe kun je rankings behouden na een redesign?

3 juni 2022 - Artikel door Jeroen
11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen (2)

11 tips om de bounce op een WordPress-website te verlagen

21 april 2022 - Artikel door Jeroen

Fijne feestdagen!

20 december 2021 - Artikel door Marco Mes

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.