BLOG

Responsive design, wat is het en waarom is het belangrijk?

Waarschijnlijk heb je de term responsive design al een keer voorbij horen komen. Maar wat is het nou precies? Een responsive design is heel simpel gezegd een website dat zich aanpast aan het apparaat waar het mee bezocht wordt. Dit kan dus verschillen tussen een desktop, telefoon of tabblet. Al deze apparaten hebben verschillende schermgroottes en daar moet de website zich aan aanpassen. Er is dus maar één website, maar deze website past het design aan, aan het apparaat waar het op bezocht wordt.

Waarom responsive design?

Het zal je niet ontgaan zijn. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een smartphone. De smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als je thuis op de bank zit na een lange dag om even je Facebook tijdlijn te bekijken of op je werk als je even snel wat moet opzoeken. We zijn echt verbonden aan onze smartphones. Dit betekent dus ook dat een responsive websitedesign enorm belangrijk is. Als iedereen verbonden is aan hun smartphone en dus jouw website wellicht ook op zijn/haar smartphone bezoekt, moet jouw website natuurlijk wel goed werken!

Voordelen van responsive design

Bij het gebruik maken van een responsive design komen verschillende voordelen kijken. Hieronder staan een aantal van deze voordelen opgesomd.

  • Website wordt automatisch aangepast aan beeldschermresolutie

Een enorm belangrijk voordeel is dit. Dit zorgt ervoor dat jouw website voor iedere gebruiker op welk apparaat dan ook, goed wordt weergegeven. Door iedereen goed te kunnen bedienen, zijn je bezoekers tevredener.

  • Beheer van één broncode

Dit scheelt een hele hoop tijd. Omdat een responsive website maar één website is, hoef je niet verschillende versies van de website te updaten. Als je bijvoorbeeld een leuk blog wilt uploaden hoeft dit maar één keer. Vervolgens is dit blog op alle apparaten goed te zien.

  • Betere vindbaarheid

Doordat je maar één internetadres hebt bij een responsive website, is het voor Google makkelijker om alle pagina’s te indexeren. Ook de linkbuilding hoeft dan maar naar één website en dus ben je op mobiel ook beter vindbaar.

  • Navigatie website is beter

Met een responsive design wordt de navigatie van een website op een mobiel apparaat een stuk beter. Het menu is makkelijk te gebruiken met touchscreen en de content staat goed weergegeven.

Tips voor responsive design

Weet jij al hoe je een responsive design moet toepassen? Hieronder geef ik een paar tips!

  • Afbeeldingen

    Afbeeldingen zijn heel belangrijk op een website. Het geeft de website een betere uitstraling en het kan de content van je website ondersteunen. Het is echter wel belangrijk dat deze afbeeldingen zijn geoptimaliseerd. Door de afbeeldingen zo ‘licht’ mogelijk te maken, is de website een stuk sneller. Ook is het belangrijk dat de afbeeldingen voor iedere layout geschikt zijn. Op deze manier zullen afbeeldingen niet wegvallen of van slechte kwaliteit zijn als ze op een ander apparaat worden weergegeven.

  • Haal onnodige dingen weg

Onnodige dingen kun je het beste weg laten om twee verschillende redenen. Ten eerste zorgt het ervoor dat de snelheid van de website omhoog gaat. Daarnaast  is het bevorderlijk voor de user experience van je website.

  • Mobile first

Een mogelijkheid om een goed responsive design te hebben, is door gebruik te maken van een mobile first aanpak. Zo zie je hoe de afbeeldingen, teksten, logo’s en andere elementen op kleine schermresoluties eruitzien. Als dit er goed uit ziet moet het geen probleem zijn om het ook op een groter scherm toe te passen.

  • Knoppen

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat knoppen op een mobiele weergave goed zijn. Er moet gemakkelijk op gedrukt kunnen worden. Maak de knoppen wat kleiner zodat ze op lage schermresoluties goed passen.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes
Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert

Wij willen je graag helpen in deze periode!

17 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

Gewijzigde websupport pakketten

3 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

GDPR proof support, wat houdt het in?

3 maart 2020 - Artikel door Demi Kloosterman

Waarom is on-page optimalisatie belangrijk voor je website?

21 februari 2020 - Artikel door Thimo Vissers
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.