BLOG

WordPress 5.0 en de Gutenberg update

11 november 2018
Artikel door Marco Mes

Vanaf deze week is de nieuwste versie van WordPress, WordPress 5.0 beschikbaar. Een mooi stukje vakwerk, afgeleverd door de ontwikkelaars. Echter heeft specifiek deze update wel wat gevolgen. Gevolgen voor het maken en aanpassen van content. Of dit nu een blog, een nieuwsartikel, een pagina of een portfolio item is.

In deze blog vertel ik je wat deze update voor gevolgen heeft voor jou als WordPress eigenaar. Of je nu klant van de Zakelijke Website bent of niet.

Gutenberg

In deze versie van WordPress (5.0) wordt de Gutenberg editor standaard ingesteld. Deze was eerder wel beschikbaar, maar was nooit standaard. Dat is in deze update wel het geval. Wanneer je WordPress update naar versie 5.0 wordt de Gutenberg editor ingesteld. Je krijgt te maken met opeens een gehele andere manier van pagina opbouw en bewerken.

Makkelijker? Dat denk ik niet. Voorlopig nog niet. Dat komt natuurlijk ook omdat we eenmaal gewend zijn te werken met de klassieke editor.

In Gutenberg werkt WordPress met zogenaamde blokken. De klassieke manier was eigenlijk een veredeld Word bestand. Nu kan er gemakkelijker gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld beeldmateriaal en kolommen.

Enfin, ga het zelf maar ervaren. Maak een lege pagina en ga er mee aan de slag. Misschien vind jij het wel duidelijke en gemakkelijker.

Ik wil Gutenberg niet!

Wil je Gutenberg niet? Gelukkig biedt WordPress de optie om de klassieke editor te blijven gebruiken. Tot 2021 in ieder geval. Maar let op. De Gutenberg wordt wel de standaard. Dus hoe sneller je er aan gewend bent, des te beter.

Je kan Gutenberg uitzetten door, zodra je de update gedaan hebt, te kiezen voor de optie, klassieke editor installeren. Daarna wijst het zichzelf. Je kan uiteindelijk met de klassieke WordPress verder.

Let op: sommige thema’s trekken dit niet en zullen moeten werken met de Gutenberg editor. Dus als je WordPress 5.0 hebt en een up-to-date thema, dan kan je misschien niet de klassieke editor gebruiken.

Moet ik dan wel updaten naar WordPress 5.0

Ja. Gewoon doen. Of even wachten op versie 5.1, maar updaten is altijd een goed idee. Dat zorgt voor de meest hack-veilige omgeving. Daarnaast zullen de plugins en thema’s ook met updates komen. Die passen zich al aan aan WordPress 5.0. Mits je natuurlijk actuele plugins en een actief thema hebt.

Kan het updaten fout gaan?

Ja dat kan. Als jouw thema niet werkt met WordPress 5.0 kan dat een fout veroorzaken. De lay-out kan kapot gaan of (en dat zal vaker gebeuren verwachten wij) je kan je WordPress pagina of artikel niet meer bewerken.

De eerste klanten die dit hebben hebben zich al gemeld.

Kunnen jullie WordPress niet updaten voor mij?

Ja dat kan. Wij updaten ALLEEN WordPress websites die wijzelf gemaakt hebben. Heb je bij ons het websupportpakket afgenomen? Dan gaan we dit proactief al voor je regelen. Jij hoeft niets te doen. Je ontvangt van ons alleen een bericht dat dit door ons gedaan is.

Heb jij geen websupport? Dan kan je bij ons een prijsopgave opvragen voor deze update. Wij helpen je uiteraard graag en met dezelfde passie als toen wij je website bouwden.

Waarom updaten jullie niet zonder dat jullie de website gebouwd hebben?

Omdat wij niet kunnen inzien wat de gevolgen zijn van de door ons uit te voeren update. Wij weten niet welke software binnen WordPress gebruikt is. Vooral het gebruikte thema kan conflicten veroorzaken.

Hoe je dit kan oplossen? Je kan je websitebouwer inschakelen. Hij kan je waarschijnlijk net zo goed als ons helpen met je update. Lukt dat niet (meer), neem dan even contact met ons op. Wij staan ook voor jou klaar.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes

Wij willen je graag helpen in deze periode!

17 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

Gewijzigde websupport pakketten

3 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

GDPR proof support, wat houdt het in?

3 maart 2020 - Artikel door Demi Kloosterman

Waarom is on-page optimalisatie belangrijk voor je website?

21 februari 2020 - Artikel door Thimo Vissers
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.