BLOG

Wat is een domeinnaam?

11 mei 2018
Artikel door Marco Mes

Een domein (domeinnaam) kan gezien worden als een online visitekaartje op internet. Dankzij de domeinnamen is het niet langer nodig lange IP-adressen te onthouden om websites te surfen. In plaats daarvan vraag je een domein op.

Wat doet een domeinnaam

Alle communicatie van apparaten gaan via IP-adressen. Een IP-adres bestaat uit een aantal unieke nummers, die zijn gekoppeld aan jouw apparaat (o.a computer, tablet, desktop of smartphone). Door de IP-adres is het mogelijk dat apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Een voorbeeld van een IP-adres is 148.188.122.07. Het nadeel van een IP-adres is dat het moeilijk te onthouden is. Daarom bestaat een domeinnaam. Een domeinnaam is een uniek naam die direct verwijst naar een specifiek IP-adres.

HTTP en HTTPS Protocol

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) en Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) is de communicatie tussen een webbrowser en een webserver. Een webbrowser kan bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Microsoft Edge zijn. Een webserver Apache of Xitami.

Bij HTTPS word de data die word verstuurd versleuteld. Dit maakt het voor de hackers onmogelijk om verstuurde gegevens te achterhalen. Als je je website van HTTP naar HTTPS om wenst heb je een SSL Certificaat nodig. Met een SSL Certificaat kan het secure protocol worden gebruikt en de verbinding tussen de server en de browser beveiligd worden.

TLD

Top Level Domein (TLD) is het hoogste niveau van een domeinnaam. Er zijn twee soorten TLD’s:

  • General top-level domeinen (gTLD) bijvoorbeeld .COM, .ORG en .INFO
  • Country-code topleveldomeinen (ccTLD) bijvoorbeeld .NL, .FR en .TR

Het domein is dat wat je kiest als domeinnaam. Bijvoorbeeld het domein van De Zakelijke Website voor Nederland is www.dezakelijkewebsite.nl

Om een domeinnaam te kiezen gelden hiervoor enkele regels:

  • Gebruik minimaal twee en maximaal 63 tekens.
  • Toegestane karakters: alfabet (A-Z), nummers (0-9) en symbolen (bijv. ë)
  • Het eerste en laatste teken moet een letter of nummer zijn
  • Geen spaties gebruiken tussen tekens.

Subdomein

Een subdomein is het gedeelte van het adres dat voor een domeinnaam staat. Je kan het zien als een extra toevoeging aan je domeinnaam. Een voorbeeld van zo een subdomeinnaam is support.dezakelijkewebsite.nl of blog.dezakelijkewebsite.nl.

Geschikte domeinnaam kiezen

Bepaal eerst het doel van de website. Kies een domeinnaam die op dat doel is gericht. Heb je bijvoorbeeld een website waar een portfolio op staat? Dan is je naam als domein vanzelfsprekend. Ben je actief in het Europa? Registreer dan een domeinnaam met de .eu extensie.

Spel een domeinnaam zo eenvoudig mogelijk. Zo heb je meer kans dat mensen zich de naam herinneren, je website (nog een keer) opzoeken en de domeinnaam direct juist intypen.

Zijn er specifieke zoekwoorden van toepassing op de inhoud van de website? Verwerk deze zoekwoorden dan in de domeinnaam. Hierdoor vindt Google je website beter. Stel dat ‘blog’ een belangrijk zoekwoord voor je website is, stel dan een domeinnaam samen waar dit zoekwoord in zit. Bijvoorbeeld: mijnzonnebrillenblog.nl.

VERDIEPING

Meer blogs & nieuws lezen?

Meer weten over een bepaald onderwerp? Lees dan eens één van onze andere blogs.

Hoe lazy loading in WordPress jouw website betere resultaten oplevert

5 tips voor ondernemers met hun handen in het haar door het Coronavirus!

27 maart 2020 - Artikel door Marco Mes

Wij willen je graag helpen in deze periode!

17 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

Gewijzigde websupport pakketten

3 maart 2020 - Artikel door Thimo Vissers

GDPR proof support, wat houdt het in?

3 maart 2020 - Artikel door Demi Kloosterman

Waarom is on-page optimalisatie belangrijk voor je website?

21 februari 2020 - Artikel door Thimo Vissers
START JOUW PROJECT

Jouw website overlaten
aan webspecialisten?

Ons ervaren team staat klaar voor jouw project.