fbpx

Handmatig een WordPress back-up maken

Auteur: Marco Mes
Leestijd: 8 minuten
Datum: 18 december 2019

Handmatig een WordPress back-up maken

Er zijn verschillende manieren om een back-up van WordPress te maken. Handmatig, middels een plugin op via de server. Hier bespreken we de handmatige back-up. Het voordeel van een handmatige back-up is het overzicht. Doordat je alles zelf uitvoert is dit overzicht duidelijker.

FileZilla gebruiken

De eerste stap bij het maken van een back-up van WordPress is het downloaden van de aanwezige WordPress-bestanden. Dit zijn de gegevens op je server. Je kan deze middels een FTP programma als Filezilla openen. Filzilla kan gratis gedownload worden.

Maak om te beginnen een map aan op je harde schijf waar je de WordPress-bestanden kunt plaatsen. Bijvoorbeeld de map: back-up1. Maak vervolgens verbinding met de server middels de FTP client. Om een verbinding te maken moet je je host, gebruikersnaam en wachtwoord invoeren. Na het verbinden met je server zie je rechts jouw WordPress bestanden.

Markeer alle bestanden en mappen van de WordPress omgeving en sleept je ze naar de bestemming op jou harde schijf aan de linkerkant. Hierna zullen de gegevens overgeschoten worden. Het kan een tijdje duren om de gegevens van een server naar een map te versturen.

Database back-up

Het tweede deel van een WordPress website is de database. Het is misschien wel het belangrijkste component, omdat het alle inhoud bevat zoals pagina’s, berichten, categorieën en dergelijke. De database is altijd gekoppeld aan de bestanden die zojuist gedownload zijn naar de PC.

Maak een back-up van de database door je aan te melden bij het databasebeheer van uw hostingplatform. In de meeste gevallen zal dit www.domeinnaam.nl/phpmyadmin zijn. Werkt dit niet? Vraag dan jouw hostingprovider om deze gegevens.

Zoek eerst de database waarvan u een back-up wilt maken aan de linkerkant en klik hier op. Nadat je hebt geklikt, wordt de database geopend en worden alle tabellen uit de database weergegeven.

Klik op Exporteren boven aan het scherm. Hiermee wordt de database back-up gerealiseerd.

Vervolgens vink je SQL aan en klik je op starten. De download van de database wordt gestart.

Eenmaal klaar, vindt je de download waar je die doorgaans laat opslaan. Je kunt er nu voor kiezen om de database gezamenlijk met de FTP bestanden welke je eerder gedownload hebt te bewaren.

Doe dit in een mapje dat je de naam geeft waarmee je je herinnerd welke database dit was. Bijvoorbeeld: Back-up website x 12-12-2018.

Back-up verwijderen

Verwijder een back-up alleen als je zeker weet dat er nog 1 of 2 andere back-ups zijn die je kunt gebruiken. Als je echt voor veilig gaat, houdt dan twee back-ups aan. Mocht er één om welke reden dan ook niet gelukt zijn, dan heb je de andere nog.

Vragen?

Heb je vragen over het maken van een back-up? Of wil je weten hoe wij back-ups regelen? Laat het ons weten. Neem gerust contact met ons op.

Meer informatie

Strategiesessie

Hoe pakken we jouw website aan? Lets talk business. Plan een GRATIS strategiesessie.

 
 

Meer nieuws

Alles over ons werk, klanten, oude én nieuwe collega’s.
Maar ook heel veel blogs en nieuws.

Wat is Google Search Console?

Met Google Search Console kan je de aanwezigheid van je website in Google bijhouden en onderhouden..

Spam verminderen met reCaptcha v3

In dit artikel lees je over wat reCAPTCHA is en hoe je het in kan stellen op een WordPress website.

Hamza's stageperiode

Hamza's stageperiode hier bij de Zakelijke Website.

Ook een website die klanten binnenhaalt?

Hoe pakken we jouw website aan?
Lets talk business. Maak een afspraak.

Volledig vrijblijvend &
tevredenheidsgarantie

© Copyright 2012 – 2019 | De Zakelijke Website | Websites die klanten binnenhalen.

Reclamebureau, vormgever of studio? Wij willen graag samenwerken. Wordt ook partner van De Zakelijke Website!